Only Pizza

У Сполучених Штатах, скоринка піци – це її марка походження. Тонка кірка піци – це Каліфорнія, більш товста – це сигнал приготування страви у печах Нью-Хейвена, котрі опалюються вуглем, а товстий шар тіста та висока кірка вказують на Чикагське походження. Виникнення цієї унікальної версії піци було пов’язано не стільки з експериментами шеф-поварів на кухні, скільки з історичними подіями.

CHICAGO STYLE DEEP DISH PIZZA

У часи Великої Міграції, котра почалась у 1880 році, частина італійських іммігрантів поселилася у Чикаго. Бідні католики, деякі з яких не маючи навіть освіти,  піддавалися економічним, політичним та соціальним бар’єрам у США. Проте, вже у 1920 році їх кількість складала приблизно шістдесят тисяч чоловік, третє найбільше населення у Сполучених Штатах у той період, а Чикаго став їх «нової домівкою».

Поява чикагської піци стала щасливим наслідком нещасливих економічних та культурних зрушень у часи Другої світової війни. Для приготування тіста використовували такі інгредієнти: пшенична мука, дріжджі, кукурудзяне масло та сіль, а заповнення піци могло бути м’ясним або овочевим. Два підприємця (Айк Сьюелл і Рік Ріккардо) поспішали задовольнити апетит військових, які повернулися додому. У 1943 році вони відкривають піцерію “Uno”, де вперше подали піцу (deep-dish pie) з товстим шаром тіста. Страва представляла собою некласичну пласку піцу з тонким шаром тіста та начинкою, що густо вкрита сиром зверху, а більше нагадувала пиріг. Піца мала товстий корж та випікалася у круглій глибокій ємності.

Піцерія “Uno” створила новий світ піци, а піца-пиріг швидко завоювала любов, ставши однією із найпопулярніших видів піци у США.

Піца-пиріг представляє собою італійсько-американський досвід через лінзу Чикаго, а страва – єдність місця та часу, що заслуговує поваги та право на існування.

NY STYLE PIZZA

Піца, для якої характерні великі шматки з тонкою кіркою. Такі піци часто продаються широкими трикутниками у дорогу. У неї достатньо м’яка кірка, що хрустить по краям, які потрібно зігнути навпіл, аби з’їсти. Цей стиль виник у Нью-Йорку на початку 1900-х років, і сьогодні використовується у штатах Нью-Йорк, Нью-Джерсі й Коннектикут.

Перша піцерія в Америці була заснована Дженнаро Ломбарді, іммігрантом із Неаполя, в Нью-Йорку у районні «маленька Італія» у 1905 році. Ломбарді відкрив продуктовий магазин в 1897 році і через вісім років отримав ліцензію продажу піци у штаті Нью-Йорк. Його співробітник, Антоніо Тотонно Перо, почав робити піцу, що продається за п’ять центів за шматок. У 1924 році Тотонно покинув Ломбарді і відкрив свою власну піцерію на Коні Айленд, яку назвав Totonno`s.